1. évad
  3. rész

  Hogyan és kivel kezdj beszélgetést a szexről?

  A B@szki, én is! Podcast harmadik része, amelyben körbejárjuk, hogy kivel, mikor és hogyan érdemes beszélgetni a szexről. Elmeséljük, hogy szerintünk kinek nem érdemes egyáltalán felhozni a témát és mik azok a helyzetek, amikor muszáj beszélni róla. Arról is szó lesz, hogyha végül megtörjük a jeget, akkor hogyan navigáljunk ekörül az érzékeny téma körül.

  Hallgasd a kedvenc lejátszódon: Spotify  –  Apple Podcast  –  Youtube

  Idézetek a “Hogyan és kivel kezdj beszélgetést a szexről?” epizódból

  „Aki előtt nem szívesen és kényelmesen mutatkoznék egy nagyon kicsi bikiniben, azzal nem is szívesen beszélgetnék a szexről.” – Vica

  „Általános iskola 4-5. osztályból 1-2 emlékezetes koncepció, amit így összetettünk a kis barátnőimmel, amik, hát.. ijesztőek. A fogalmatlanságnak a szintje, az mostani, felnőtt fejjel ijesztő.” – Zsófi

  „Egyszer meg is ijedtem: történt egy ejakuláció, nagyon közel hozzám.” – Vica

  „Fontos lenne, hogy kikerüljön a hálószobán kívülre, mert erről is ugyanolyan érdeklődve lehet beszélni, mint más területekről. Ezáltal, mikor az ember nem éppen meztelenül fekszik a másik mellett, akkor azért egy picit más aspektusból tud a saját maga szexualitásáról gondolkodni meg beszélgetést kezdeményezni. Szerintem az összhang kapcsán nagyon fontos, hogy feltérképezzük a másikat és legyen egy aktív játékos kutakodása kettőnk igényeibe és külön-külön és hogy ezt hogyan lehet összehozni.” – Zsófi

  „Szakadjunk el attól, hogy amikor szexről beszélgetünk, az vicces, mókás, furcsa, vagy hasonló és alapot adna pletykálkodásra vagy egymás kihasználására, hanem lehet ezt egy új szintre helyezni anélkül, hogy hirtelen szexuálpszichológusok legyünk. De mégis egy biztonságos közeget teremtve beszélgessünk egy fontos témáról, ami alapvetően az identitásunknak nagyon meghatározó része.” 

  – Vica

  Akik beszélgettek

  – Vica

  – Zsófi

   Említések

  Megosztás

  Epizód jegyzetek

  Kivel kezdj beszélgetést a szexről?

  Vagy kezdjünk inkább úgy, kivel ne?

  • biztosan te is átélted már, amikor a boldog vasárnapi ebéd kínosra fordul nagypapa, apu, vagy bárki kérdése miatt: „Na és hogy álltok a gyerek témával?”
  • a nagyi történeteit imádod hallgatni, de neeem szeretnél hallani a szexuális életéről!

  Karácsonyi buli, céges rendezvények: inni vagy nem inni? Te vagy az, aki kínosan érzi magát napokig, azzal a tudattal, hogy nem emlékszel rá kinek mit csacsogtál? Vagy inkább önmegtartóztatást fogadva követed nyomon az eseményeket, ahogy a többiek kivetkőznek magukból? 

  3 pontba szedtük, miért is szeretnénk beszélni a szexről:

  • Gyerek/tini kor: másképp zajlik a beszélgetés szülő-gyerek, tanár-diák és tinik közt
   • Kihez forduljunk? Médiához vagy hasonlóan tapasztalatlan kortársainkhoz?
   • Biztosan Te is átélted: ajándék óvszert találsz a tini magazinban. Kell róla beszélni a szüleiddel?
  • Párkapcsolat: Beszélgetünk a szexről vagy nem?
   • Hogyan hozzunk döntéseket és beszéljük meg?
   • Problémamegoldás
   • Hogyan tegyük komfortosabbá ezt a beszélgetést?
  • Egyéjszakás kalandok:
   • Védekezés, határkijelölés
   • Non-verbális kommunikáció: működik ismeretlen emberrel?
   • Mi az a “propaganda szex”?

  Mindenkinél eljöhet az a pont, mikor gond van, vagy egyszerűen csak felmerül a kérdés valamivel kapcsolatban, hogy „most ez normális”?

  De kihez forduljunk ilyenkor?

  Néha könnyebb távolabbi ismerősöknek, esetleg egy teljesen ismeretlen személynek megnyílni, mint a barátainknak.

  Elképzelhető, hogy a bárpultosban találjunk meg akkori bizalmasunkat, de lehet, hogy szakember segítségére van szükségünk.

  Néha csak egy support group-ra, támogató csoportra vágyunk.

  Néha nehezen beszélünk a barátainkkal a szexről, mert esetleg ismerik a párunkat vagy egyszerűen nem abba az irányba megy az ismeretségünk, hogy erre kanyarodjunk.

  Vica és Zsófi megalkotta a „Szex-beszélgetések” Maslow piramisát.

  De mi a bizalom csúcsa és biztos, hogy meg akarjuk ezt beszélni bárkivel is? 

  Vigyázzunk, hogy milyen baráti szinten osztunk meg érzéseket, tapasztalatokat ellenkező nemű barátokkal, mert könnyen szexualizálhatjuk a barátságunkat.